sâmbătă, 22 octombrie 2011

Barcelona 0-0 Sevilla! Catalanii pierd locul de lider!


Nu cu multi ani in urma, sistemul 4-3-3 al Barcelonei parea o nebunie in fotbalul european. 4-4-2 (in diverse desfasurari) era nu doar o moda ci mai degraba o necesitate pe continent, in timp ce in tari mai putin dezvoltate precum Romania exista inca mentalitatea sistemului 3-5-2, nascuta din obsesia ca un meci se castiga prin superioritate la mijlocul terenului. 


Faptul ca Barcelona a reusit sa isi aseze Europa la picioare in ultima decada prin sistemul 4-3-3 se datoreaza unui nucleu formidal de jucatori exceptionali, capabili prin viziunea paselor si viteza de executie sa desfaca in trei oameni sisteme defensive complicate.


La Barcelona, trecerea la sistemul 3-4-3 este pura evolutie a unui sistem defensiv rodat timp de o decada. Nu orice jucator se poate integra in sistemul de defensiv al Barcelonei, dar odata ce gasesti oameni potriviti (precum Mascherano) impresia generala este ca sistemul defensiv functioneaza.


Stim cu totii faptul ca filozofia Barcelonei nu se bazeaza in mod expres pe ideea de a nu primi gol ci pe atac, deci cat timp echipa castiga nu se cade sa ii criticam in vreun fel dispunerea tactica. Este evident ca in multe din meciurile pe care le joaca Barcelona NU are nevoie de patru fundasi (uneori doi sunt suficienti), deci este loc pentru cel putin un jucator de atac in plus.


Nu putem sti cum a gandit Guardiola meciul, dar impresia este ca nu l-a gandit bine. Cu un numar impresionant de pasatori decisivi in teren, Barcelona a cautat la nesfarsit pasa decisiva si nu a gasit-o, in schimbat a furnizat un numar impresionant de mingi pierdute. Lenti si previzibili, catalanii au orbecait timp de aproape 100 de minute spre gol dar nu au putut depasi nici macar de la punctul cu var apararea exemplara a Sevillei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu