joi, 23 iunie 2011

A gresit Villas-Boas ca a plecat acum de la Porto la Chelsea?

Andre Villas Boas a semnat un contract pe trei ani cu Chelsea Londra. Portughezul urmeaza intocmai aceiasi pasi ca si mentorul sau, Jose Mourinho, doar ca actualul antrenor al lui Real Madrid ajunsese la gruparea de pe Stamford Bridge in conditii diferite. Mai exact, Villas Boas nu are nici prestanta mentorului sau, nici sarmul pedagogic si mai ales nici constanta in rezultate. Mou venea dupa ce castigase Champions League cu o echipa mica precum FC Porto, pe langa Cupa UEFA si tot ce se poate in campionatul intern. In plus, actuala Chelsea are in componenta jucatori mult mai greu de strunit decat echipa pe care abia o preluase Abramovici la sosirea lui Mourinho. Villas Boas va avea o misiune mult mai grea, insa riscul se pare ca deja si l-a asumat. Putem insa analiza pe scurt mutarea reusita de Chelsea in aceste zile si cam care ar fi conditiile in care Boas preia echipa.


Varsta nu-l ajuta prea tare pe portughez. Andre Villas Boas are aceeasi varsta ca Lampard sau Drogba, iar marea majoritate a componentilor lotului englezilor sunt aproape de-o seama cu tanarul antrenor lusitan. Singurul tanar antrenor care a reusit pana acum la o mare echipa este Pep Guardiola dar conditiile sunt diferite. Pep l-a inlocuit pe Rijkaard avand sprijinul
legendarului Crujff, deci spatele asigurat. Apoi, Guardiola nu era nimeni altul decat fostul capitan al echipei, un simbol printre catalani si un tip organizat, iubit si respectat deopotriva. Este evident ca lui Villas Boas ii va fi mai greu din acest punct de vedere sa o antreze pe Chelsea, si sa struneasca un vestiar greu de disciplinat de antrenori trecuti deja de prima tinerete ca Scolari, Hiddink sau Ancelotti.


In ceea ce priveste lotul de jucatori, Villas Boas, va detecta imediat o prima problema. Chelsea n-a castigat nimic in sezonul trecut chiar daca are un lot plin de vedete. Vedete care se lupta acum cu plafonarea si blazarea absoluta. Unul dintre ei: Fernando Torres, jucator talentat dar capricios, adus pentru 64 de milioane de euro de la Liverpool. Presa din Anglia deja speculeaza ca Radamel Falcao ar putea ajunge pe Stamford Bridge la dorinta expresa a lui Boas. Iar Abramovici face de regula pe plac antrenorilor sai. Problema este ca avandu-i deja in lot pe Drogba, Torres, Anelka, Malouda , Lampard, Essien si Kalou, aducand un Falcao, Modric, Moutinho sau Hulk, cum vor reactiona super vedetele londonezilor la initiativa noului antrenor?


Reusitele lui Boas sunt clare in sezonul trecut. Pe de alta parte, titlul in Portugalia nu este chiar o afacere extraordinara a antrenorului lusitan. Doar daca aruncam o privire si vedem ca in ultimii noua ani, Porto a castigat de sapte ori titlul indiferent de numele antrenorului, este clar ca misiunea nu a fost chiar imposibila. FC Porto insa a reusit in Europa League sa se impuna, dar adversari ca Braga, Rapid Vienna, CSKA Sofia sau Besiktas ar avea probleme serioase intr-un meci cu Wolves sau Swansea. Evident insa ca victoriile asupra Sevillei, CSKA Moskova sau Villarreal conteaza dar acele meciuri sunt cam singurele adevarate pe care Villas Boas le-a avut pana acum in cariera sa. Premier League este probabil cel mai important campionat din lume, iar confruntarile istorice cu Liverpool, Manchester United sau Arsenal vor fi mult mai grele decat orice meci disputat pana acum de antrenorul Villas Boas.


Chelsea este in tranzitie si isi aduce un antrenor de 33 de ani pentru a cuceri trofee si a struni un vestiar plin de vedete. Daca Villas Boas este omul potrivit sau nu, doar timpul va demonstra, insa acest articol indeamna la realism si nu vrea decat sa evidentieze ca, pentru talentatul antrenor portughez misiunea nu va fi deloc usoara pe banca “milionarilor albastrii”. Ba chiar dimpotriva…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu