sâmbătă, 19 februarie 2011

Robben si Ribery schimba fata Bayern-ului!

„Dominatie”, „posesie”, „control”, acestea au fost cuvintele de ordine pe Sabener Strasse de cand Louis van Gaal a preluat echipa din inima Bavariei. Bayern Munchen insemna pana la era Van Gaal fotbal de cea mai buna calitate germana, jucat robust la mijlocul terenului, cu multa vointa si elan ofenisv.



Ce a schimbat olandezul? Recunoscut ca un pasionat de teorie si mai putin ca un motivator - Van Gaal este orice, mai putin un Thomas Tuchel – tacticianul a incercat sa o faca pe Bayern sa joace ca Barcelona. Ca o acolada, strategul lui Mainz a revelat recent ca si-a inspirat baietii pentru succesul de pe Allianz Arena, din tur, cu ajutorul discursului lui Al Pacino din „Any Given Sunday”. Thomas Tuchel este unul dintre cei mai inovatori antrenori din fotbalul european, la nivel teoretic, dar mai ales la nivelul psihologiei de joc.


Bayern rareori a castigat pe un astfel de scenariu si cand a facut-o a beneficiat de o doza de hazard. Nu e ca si cand tacticile speciale ale lui Van Gaal ar fi rapus adversarul. Bayern a avut de multe ori posesie 65-70%, dar golurile au lipsit sau au picat pe final de meci. De exemplu, cu FC Koln, in tur, bavarezii au avut 69% din timp mingea, dar nu si-au creat o sansa decenta de gol.
Recent, insa, Van Gaal a abdicat de la filosofia sa de posesie elaborata si a optat pentru un stil mai
„fresh”, asemanator cu al Germaniei lui Low. 51% posesie cu Hoffenheim, in runda anterioara, rezultatul, un impozant 4-0, iar cu un Gomez mai „constient” in fata portii putea fi, fara exagerari, 7-8 ori.


Multi se intreaba de ce Jaochim Low scoate mai mult decat o face Van Gaal dintr-o echipa cu 5 jucatori ai lui Bayern in primul 11. Raspunsul este simplu, evident pe baza ultimei partide a bavarezilor: fotbalul a evoluat si evolueaza într-o cadenta uluitoare, asa ca succesele pot veni doar printr-o intelegere mai elastica a fenomenului. Nu e ca si cand Van Gaal nu ar mai citi, doar ca este un tezist si un narcisist caruia ii vine greu sa accepte ideile altora, mai ales cand acestea sunt aplicate la tabla de joc. Intr-un campionat precum Bundesliga, care nu este, inca, centrifuga de bani numita Premier League, antrenorii sunt obligati sa inoveze continuu pentru a crea avantaje echipelor lor care nu beneficiază de jucatori precum Drogba, Torres sau Rooney, care-ti castiga meciuri si fără un plan de joc adecvat.


In apararea lui Van Gaal putem aduna, totusi, argumente suficiente. Bayern a avut multe probleme de lot in acest sezon. Fara Ribery sau Robben, Bayern nu este forta care poate deveni cu acestia in teren. Revenirea asilor de pe benzi a adus insa beneficii si in alte compartimente si acesta este cel mai important aspect al povestii. Robben si Ribery fac echipa mai buna in atat de multe privinte. Thomas Muller a redevenit numarul 10, Schweinsteiger s-a intors in centrul parcului, chiar in fata apararii, acolo unde a excelat la Mondiale. Practic nu mai lipseste decat ca Breno sa fie jucat in inima apararii, langa Badstuber, iar ca Toni Kroos sa-si i-a locul lanaă Schweinsteiger, ca un 6 ofensiv, pentru a avea formula ideala, cel putin in opinia specialistilor.


Un Robben sau un Ribery iti schimba radical echipa, dar asa cum am vazut aici metamorfoza este una mult mai complexa, este structurala chiar, implicand revenirea mai multor jucatori pe posturile lor de excelenta.
Nici trupa lui van Gaal nu este produsul finit, ci este mai degraba o opera in progres, dar perspectivele sunt imbucuratoare si promitatoare daca esti un fan al lui Bayern Munchen. Urmeaza meciul cu Mainz, in campionat, iar apoi prima partida cu Internazionale, in Europa. Desi dubla confruntare cu campioana Europei va fi un conflict major pentru Bayern, bavarezii se pot impune, avand calitatea de a castiga Champions League. Si de ce nu in acest an?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu