vineri, 6 mai 2011

Wembley va gazdui prima finala de Liga de cand a fost construit!

Peste trei saptamani, "Wembley" va redeveni "templul fotbalului", asa cum era cunoscut vechiul stadion pana in 2000, cand a fost inchis. Pe 28 Mai, pe arena londoneza se va juca ultimul act al Ligii Campionilor. Aceasta va fi prima finala de la reinaugurarea din 2007 a celui mai scump stadion din istoria fotbalului. 


In 2000, legendarul "Wembley" era inchis pentru a fi demolat, pentru ca in locul sau sa se ridice o arena nou-nouta, cu o capacitate de 90.000 de locuri, toate acoperite. Desi lucrarile care au inceput in 2003 trebuiau finalizate pana in Mai 2006, mai multe probleme aparute au amanat inaugurarea pana in primavara lui 2007. O investitie costisitoare din toate punctele de vedere, daca ne gandim ca numai pretul stadionului propriu-zis s-a ridicat la aproximativ 900 de milioane de euro, transformandu-l in cel mai scump din istorie. Firma australiana care s-a ocupat in mare parte de acest proiect, Multiplex, a fost platita in buna masura din bani publici, dintre care 135 de milioane de euro au venit din partea loteriei nationale.


Gazon schimbat de zece ori!


Primul meci oficial jucat pe noua suprafata a avut loc pe 24 Martie 2007, intre nationalele U21 ale Angliei si Italiei si s-a incheiat 3-3. Dupa numai 28 de secunde din meci, Pazzini, actualul atacant
al lui Inter, deschidea scorul, devenind primul marcator recunoscut de FIFA pe acest stadion. Cu toate acestea, inaugurarea oficiala s-a consemnat pe 19 Mai, cu ocazia finalei Cupei Angliei, castigata de Chelsea.
Desi stadionul are dotari de cel mai inalt nivel, multi oameni din fotbalul britanic au criticat starea proasta a suprafetei de joc, care este cu patru metri mai joasa decat a vechiului "Wembley". Comentariile lui Ferguson, Wenger, sau Terry i-au determinat pe administratorii arenei sa schimbe gazonul de zece ori pana in 2010!
Pe lana fotbal, "Wembley" este si gazda multor concerte. Primul a fost cel al lui George Michael, de pe 9 Iunie 2007. Ulterior, numerosi artisti internationali precum Metallica, Madonna, U2, Coldplay, AC/DC sau Green 

Day au adus in tribune zeci de mii de fani.


2.618 de toalete sunt pe "Wembley", mai multe decât pe oricare alt stadion

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu